Káva

kavovnikove ceresne
Kávovníkové čerešne

Káva je nápoj připravený z pražených kávovníkových zrn. Zrna se získávají z třešní kávovníku, který roste v tropických a subtropických horských oblastech. Pochází z Etiopie a do Evropy se dostala v 17. století, první kavárna byla otevřena v Benátkách v roce 1645.

Káva má povzbudivé účinky na lidský organismus. Nejznámější druhy jsou arabica (Coffea Arabica) a robusta (Coffea canephora). Arabica je geneticky bohatší, má 44 chromozomů, robusta má jen 22 chromozomů. To znamená, že arabica může mít pestřejší spektrum chutí (až 1500), robusta je chuťově chudší (400 chutná, podobně jako víno) a neobsahuje aciditu – ovocné chutě. Arabica roste ve vyšších pohořích (800-2200 mnm), robusta roste v nižších pohořích (0-900 mnm) je odolnější vůči škůdcům. Arabica díky růstu ve vyšších nadmořských výškách obsahuje menší podíl kofeinu (0,8-1,5%), robusta obsahuje více kofeinu (1,7-3,5%). Kofeinem se rostlina brání vůči škůdcům, proto káva rostoucí kolem 1700-2200 m.n.m. obsahuje nejméně kofeinu.

Naši touhu zpřístupnit lidem kávu nejvyšší kvality jsme uskutečnili založením pražírny kávy Zlaté Zrnko kde pražíme kávy s jediným původem a kávové směsi. Kávy s původem jsou od farmářů, kterým se podařilo vypěstovat a vytřídit kávu výjimečné kvality a dostali za ni zaplaceno více než se platí ve fairtrade. Tyto kávy mají každý rok jiné výjimečné chutě – jako ovoce a jsou vhodné k obohacení pestrého chuťového spektra káv. Kávové směsi jsou míchány z 6 až 9 káv pocházejících na základě chuťových preferencí lidí a jsou vhodné pro každodenní pití.

Zobrazuji všech 39 výsledků

Zobrazuji všech 39 výsledků